Substancje dodatkowe do żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Główna Spytkowice
(3)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Studenci
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Temat
Powieść amerykańska
(3817)
Powieść polska
(3661)
Literatura piękna dla dzieci 6-8 l.
(3452)
Powieść obyczajowa
(2877)
Literatura dziecięca polska
(2267)
Substancje dodatkowe do żywności
(-)
Spytkowice (woj. małopolskie ; powiat Wadowice)
(2238)
Powieść angielska
(1908)
Literatura piękna dla młodzieży 15-16 l.
(1715)
Gmina Spytkowice (woj. małopolskie ; powiat Wadowice)
(1557)
Literatura piękna dla młodzieży 11-14 l.
(1442)
Kobieta
(1212)
Literatura młodzieżowa polska
(1188)
Literatura piękna dla dzieci 9-10 l.
(1129)
Rodzina
(1115)
Prasa (wydawnictwa)
(1023)
Polska
(1008)
Powieść przygodowa
(983)
Przyjaźń
(979)
Poezja polska
(932)
Miłość
(915)
Opowiadanie polskie
(842)
Powieść fantastyczna
(803)
Śledztwo i dochodzenie
(790)
Tajemnica
(778)
Scenariusze imprez okolicznościowych
(775)
Powieść norweska
(757)
Romans
(757)
Literatura polska
(714)
Powieść historyczna
(703)
Powieść młodzieżowa polska
(686)
Relacje międzyludzkie
(651)
Opowiadanie dziecięce polskie
(602)
Zwierzęta
(597)
Szkoła
(584)
Ryczów (woj. małopolskie ; powiat Wadowice)
(573)
Zabójstwo
(568)
Pamiętniki polskie
(546)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(544)
Powieść społeczno-obyczajowa
(533)
Powieść kryminalna
(530)
Bachowice (woj. małopolskie ; powiat Wadowice)
(519)
Komiksy
(517)
Imprezy
(505)
Powieść niemiecka
(505)
Kościół
(484)
Powieść francuska
(479)
Literatura dziecięca amerykańska
(453)
Poezja dziecięca polska
(441)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(436)
Bajka i baśń
(426)
Uczucia
(420)
II wojna światowa (1939-1945)
(407)
Rodzeństwo
(372)
Powieść sensacyjna
(356)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(342)
Publicystyka polska
(337)
Dramat polski
(326)
Magia
(324)
Gminna Biblioteka Publiczna
(315)
Sekrety rodzinne
(311)
Inwestycje
(310)
Literatura
(301)
Małżeństwo
(298)
Ludzie
(296)
Trudne sytuacje życiowe
(295)
Rada Gminy
(288)
Boże Narodzenie
(279)
Dziewczęta
(279)
Dzieci
(278)
Wojsko
(277)
Thriller
(273)
Wojna 1939-1945 r.
(269)
Nastolatki
(267)
Historia
(265)
Powieść młodzieżowa angielska
(257)
Dziecko
(254)
Powieść rosyjska
(253)
Przysposobienie biblioteczne
(250)
Relacja romantyczna
(244)
Język polski
(240)
Policjanci
(237)
2001
(229)
Kucharstwo
(228)
Wydawnictwa popularne
(228)
Ludzie a zwierzęta
(227)
Bajka i baśń polska
(226)
Gminny Ośrodek Kultury
(218)
Czasopisma dziecięce polskie
(217)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(217)
Uprowadzenie
(216)
Sport
(214)
Osoby zaginione
(213)
Powieść kanadyjska
(212)
Miejsce (woj. małopolskie ; powiat Wadowice)
(211)
Życie codzienne
(211)
Wybory życiowe
(210)
Powieść dziecięca angielska
(193)
Literatura dziecięca angielska
(191)
Uczniowie
(190)
Krytyka literacka polska
(189)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Główna Spytkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1opisano: zakres i rolę chemii żywności; budowę surowców i produktów żywnościowych; udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; interakcje składników żywności; składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Główna Spytkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Główna Spytkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej