Chemia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(11)
Forma i typ
Książki
(11)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Poradniki i przewodniki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(11)
nieokreślona
(1)
Placówka
Główna Spytkowice
(7)
Filia Bachowice
(4)
Filia Ryczów
(1)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Badory Aleksandra
(1)
Bouchardy Christian (1950- )
(1)
Butkiewicz Karol (1928-2014)
(1)
Delanghe Bernard
(1)
Delétraz Corine
(1)
Dubiel Małgorzata (chemia)
(1)
Eydoux Anne (1964- )
(1)
Gellersen Ruth
(1)
Gouilloux Noël (1951- )
(1)
Grant Donald
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumacz)
(1)
Guichard Jack (1946- )
(1)
Houbre Gilbert
(1)
Jagerschmidt Vincent
(1)
Jakubowski Krzysztof
(1)
Jakubowski Piotr
(1)
Janiak Mateusz
(1)
Jaskula Natalia (1974- )
(1)
Jaszczuk Ilona
(1)
Jost Dorothée
(1)
Jugla Cécile
(1)
Kaszak Adela
(1)
Komornicka Aleksandra
(1)
Komornicki Tomasz
(1)
Korczak Elżbieta
(1)
Kurczewska Marta (1977- )
(1)
Leszczyński Andrzej
(1)
Mac Régis
(1)
Majka Paweł
(1)
Meissner Elżbieta
(1)
Mróz Iwona
(1)
Nouailhat Alexis
(1)
Pabian-Rams Joanna
(1)
Panek Edyta
(1)
Pillot Frédéric (1967- )
(1)
Pince Robert (1939- )
(1)
Pol Jolanta
(1)
Pomian Teresa
(1)
Przygody z Nauką
(1)
Robin Pascal
(1)
Simon Laurent (1979- )
(1)
Szeżyńska-Maćkowiak Krystyna
(1)
Trochim Grzegorz
(1)
Velte Uli (1959- )
(1)
Woźniak Leszek
(1)
Wójcik Michał
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Odbiorca
Dzieci
(5)
6-8 lat
(4)
9-13 lat
(4)
Studenci
(2)
Szkoły wyższe
(2)
0-5 lat
(1)
Licea
(1)
Młodzież
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Technikum
(1)
Temat
Eksperymenty
(3)
Żywność
(3)
Chemia
(2)
Nauka
(2)
Przyroda
(2)
Rośliny
(2)
Substancje dodatkowe do żywności
(2)
Ziemia
(2)
Zwierzęta
(2)
Chemia (przedmiot szkolny)
(1)
Chemia fizyczna
(1)
Cytryna
(1)
Człowiek
(1)
Doświadczenia edukacyjne
(1)
Elektryczność i magnetyzm
(1)
Energia, siła, ruch
(1)
Fizyka
(1)
Informatyka
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Kosmetyki
(1)
Kosmos
(1)
Kwas cytrynowy
(1)
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
(1)
Matematyka
(1)
Materia
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Napoje energetyzujące
(1)
Nauka i badania
(1)
Nauki przyrodnicze
(1)
Ochrona przyrody
(1)
Organizm
(1)
Osobliwości
(1)
Papieros elektroniczny
(1)
Planetaria i obserwatoria astronomiczne
(1)
Pomysłowy Dobromir (postać fikcyjna)
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Suplementy diety
(1)
Tłuszcze
(1)
Wyroby tytoniowe
(1)
Zjawiska
(1)
Zmysły
(1)
Gatunek
Opracowanie
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Podręcznik
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Broszura
(1)
Encyklopedia
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Przewodniki
(1)
Vademecum
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Ćwiczenia laboratoryjne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(661)
Edukacja i pedagogika
(280)
Religia i duchowość
(274)
Medycyna i zdrowie
(175)
Psychologia
(159)
Chemia
(11)
Socjologia i społeczeństwo
(156)
Biologia
(128)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(101)
Kultura i sztuka
(93)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(91)
Podróże i turystyka
(74)
Geografia i nauki o Ziemi
(73)
Literaturoznawstwo
(72)
Hobby i czas wolny
(71)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(65)
Kultura fizyczna i sport
(62)
Kulinaria
(60)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(57)
Rozwój osobisty
(53)
Językoznawstwo
(46)
Etnologia i antropologia kulturowa
(44)
Inżynieria i technika
(37)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(36)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(33)
Styl życia, moda i uroda
(28)
Transport i logistyka
(28)
Informatyka i technologie informacyjne
(25)
Architektura i budownictwo
(24)
Fizyka i astronomia
(23)
Rolnictwo i leśnictwo
(19)
Nauka i badania
(16)
Dom i ogród
(15)
Praca, kariera, pieniądze
(15)
Filozofia i etyka
(13)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(12)
Matematyka
(11)
Ochrona środowiska
(10)
Archeologia
(5)
Media i komunikacja społeczna
(5)
Zarządzanie i marketing
(5)
Polityka
(1)
Słownik polsko-ukraiński
(1)
Varia
(1)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W książce omówiono zagadnienia związane z nowymi technologiami stosowanymi w różnych grupach produktów: kosmetykach, napojach energetyzujących, używkach, suplementach diety oraz, przede wszystkim, żywności. Pokazano, jak na przestrzeni wieków zmieniła się rola kosmetyków w codziennym życiu ludzi oraz jaki wpływ wywierają one obecnie, jakie są korzystne, jak i negatywne skutki dla zdrowia, wynikające ze stosowania kosmetyków powstałych przy wykorzystaniu nanotechnologii oraz tych wykonanych metodami tradycyjnymi z użyciem naturalnych komponentów. Przedstawiono wpływ stosowania suplementów diety na zdrowie człowieka. Podkreślono szczególnie, że suplementy diety mogą w znaczący sposób pomóc w chorobach cywilizacyjnych XXI wieku. Wiele uwagi poświęcono zagadnieniu żywności i jej bezpieczeństwa. Żywność jest uznawana za bezpieczną tylko wtedy, gdy w następstwie odpowiedniego jej przygotowania i skonsumowania, zgodnie z przeznaczeniem, nie wystąpią żadne negatywne skutki dla zdrowia ludzkiego. [www.empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Główna Spytkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Główna Spytkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 5(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka przeznaczona jest dla studentów kierunku nauczycielskiego na wydziałach chemicznych uniwersytetów. Część pierwsza książki zaiwera omówienie podstaw teoretycznych większości ćwiczeń. Druga część opisuje sposób wykonywania obliczeń i opisywania doświadczeń. Część trzecia zwiera wyjasnienia dotyczące ważniejszych pomiarów. Część zasadnicza książki zawiera opisy 25 doświadczeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Główna Spytkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia : vademecum / Małgorzata Dubiel, Joanna Pabian. - Kraków : Wydawnictwo Greg, [2008]. - 392 strony : ilustracje, wykresy ; 21 cm.
Książkę podzielono na trzy rozdziały: Chemia ogólna, Chemia organiczna, Chemia nieorganiczna. Ponadto zamieszczono w niej słowniczek oraz podstawowe tablice.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Bachowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedność dla Dzieci)
Dzieci całymi dniami przeprowadzają rozmaite badania i dokonują niezwykłych odkryć! To, co dorośli uważają za nieprzydatne przedmioty, dzieci wykorzystują jako materiał do eksperymentowania. Ważne doświadczenia gromadzą nawet wtedy, gdy zapinają guziki własnej kurtki lub napełniają szklankę wodą. Ta książka zachęca wszystkich małych badaczy do poznawania świata i jego zdumiewających zjawisk. Dzieci znajdą w niej ekscytujące eksperymenty do przeprowadzania w domu i na dworze. Na słońce i deszcz, na pogodę i niepogodę, na każdą porę roku…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Główna Spytkowice
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przygody z Nauką)
(Akademia Mądrego Dziecka)
Jak zmienić kolor soku? Dlaczego limonka tonie, a cytryna unosi się na wodzie? Jak zrobić wulkan? Dzieci zadają mnóstwo pytań, bo są z natury ciekawe i chcą zrozumieć, jak działa świat. Warto to wykorzystać, zachęcając je do poszukiwania odpowiedzi za pomocą kreatywnych zabaw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Ryczów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 5(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Główna Spytkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 0(02.053.2) (1 egz.)
Filia Bachowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 0(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wśród ponad 120 pytań i odpowiedzi Czytelnik znajdzie takie, które są oczywiste, ale być może nigdy się nad nimi nie zastanawiał: Dlaczego słońce świeci? Dlaczego mamy dzień i noc? Dlaczego rośliny zmieniają barwy jesienią? Dlaczego dzieci są podobne do rodziców? Inne z pewnością go zaskoczą: Dlaczego artyści cyrkowi mogą wisieć na swoich włosach? Dlaczego Jadwiga była królem, a nie królową Polski? Są wreszcie zagadnienia, które wzbudzą uśmiech na twarzy: Dlaczego puszczamy bąki? Dlaczego nam się odbija? Książka Dlaczego tak jest? to zbiór ciekawostek dnia codziennego, poprzez zagadnienia związane ze zdrowiem, zjawiska przyrodnicze, geograficzne i astronomiczne, po najciekawsze wydarzenia historyczne. Odkrywa tajemnicę dziur w serze i czarnych dziur w kosmosie, spadających meteorytów i niskiego wzrostu Pigmejów, kichania, czkawki, pocenia się i wielu innych zjawisk. Wyjaśnia też zagadki przyrody. Jeśli ktoś się zastanawia, co dzieje się w kosmosie, czy jesteśmy jedynymi istotami rozumnymi we Wszechświecie – z pewnością jest to książka dla niego. Dzięki tak różnorodnej wiedzy, przekazanej w prosty i ciekawy sposób, Dlaczego tak jest ? będzie doskonałą lekturą dla całej rodziny i pozwoli zgłębiać tajemnice niezwykłego świata, w którym przyszło nam żyć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Bachowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 0(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Centrum Edukacji Dziecięcej / Papilon ; Publicat)
Jak zbudować poduszkowiec? Jak działa kompas? Dlaczego latawiec fruwa? Kto wymyślił bumerang? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi udzieli Ci sam Pomysłowy Dobromir. A kolorowe ilustracje krok po kroku poinstruują, jak przeprowadzić eksperyment lub też zbudować prostą konstrukcję. Ta książka: - wprowadzi Twoje dziecko w interesujący świat fizyki i chemii, - w przystępny sposób wyjaśni dlaczego coś się dzieje, - to doskonała inspiracja dla rodziców, którzy poszukują ciekawych pomysłów na zabawy dla swoich dzieci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Bachowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 5(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1opisano: zakres i rolę chemii żywności; budowę surowców i produktów żywnościowych; udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; interakcje składników żywności; składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Główna Spytkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Główna Spytkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej